verleyen-vanbaelen-diensten-09-768x1363

Rouwverwerking

In ons dagelijks leven denken en praten we weinig over de dood, misschien omdat we er niet zoveel meer mee geconfronteerd worden als vroeger.
Het verlies van een broer of zus, kind op jongere leeftijd kwam vroeger veel vaker voor dan nu. Velen van ons worden pas op latere leeftijd geconfronteerd met het overlijden van een dierbare. Daardoor hebben we minder kans gehad om ervaring op te doen met rouwverwerking. Als we onverwacht geconfronteerd worden met de dood van iemand die we graag zien zijn we vaak mentaal niet voorbereid.

Bij rouwen gaat het niet om één gevoel, maar om een chaos van verschillende gevoelens. De verwerking ervan vraagt veel tijd en verschilt van persoon tot persoon. Alhoewel rouw het vaakst voorkomt na de dood van iemand die we gedurende een zekere tijd hebben gekend,
kunnen mensen bij de dood van een pasgeborene of na een miskraam een gelijkaardige ervaring van rouw doormaken.
Rouwen is een manier om verdriet te verwerken. Iedereen rouwt op zijn persoonlijke manier. Het rouwproces is in tijd, in reacties en gevoelens voor elk van ons uniek.

Wanneer de eerste emoties en de uitvaart voorbij zijn is dat al een deel van je rouwproces. De tijd gaat verder, maar kan voor jou nog steeds lijken stil te staan en dat is oké. Ben jij iemand die nood heeft aan een gesprek, verhul jezelf dan niet in stilte, er zijn zeker mensen waarmee je in gesprek kan gaan. Ben je niet graag alleen, maar ben je geen prater, er is wel iemand die in stilte naast jou wil zitten of stappen… er gewoon zijn voor jou. Misschien kan je je vinden in het neerschrijven, tekenen of schilderen van je gevoelens, herinneringen of wat je bezig houdt. Misschien kijk je graag in (oude) fotoboeken of ga je door andere dingen met emotionele waarde tegenover degene waarvan je afscheid hebt genomen.

Kinderen en adolescenten betrekken bij een afscheid is belangrijk. Heb je als volwassene of jongere vragen, dan kan je steeds bij ons terecht. We zijn op verschillende manieren bereikbaar. Wanneer kinderen of adolescenten een overledene een persoonlijke groet willen brengen begeleiden wij hen graag.

Een rouwproces voor jongeren is een rollercoaster van emoties. Zoek een uitlaatklep die je kan helpen omgaan met je gevoelens. Dat kan zijn door het praten over degene van wie je afscheid hebt genomen en de band tussen jullie. Evengoed kan dat door een (nieuwe) hobby, sport, iets artistiek, boeken lezen…

De warme organisatie Missing You VZW is er ook, reeds meer dan 20 jaar, waar je als kind of jongere terecht kan. Deze VZW organiseert ook kampen. Rouwen en dood hoeven namelijk geen taboe te zijn. Het is oké om verdrietig te zijn en het is oké om erover te praten. Iedereen kan leren hoe je er kan zijn voor wie een dierbare heeft verloren. Rouwen hoef je niet alleen te doen, samen met anderen wordt het draaglijker.